04.12.2017.

На отварању ликовне изложбе у Дечјем културном центру

На позив Горане Шкондрић Текелеровић, наставнице ликовне културе Школе за децу оштећеног вида „Вељко Рамадановић“, седам ученика одељења 4-2упратњи педагога школе, Весне Унгуровић, координатора Центра „Дуга“ и родитеља Јелене Мрђен, 4.12.2017., присуствовало је отварању ликовне изложбе на којој су представљени радови ученика школе.

Изложба је посвећена стогодишњици рада Основне и Средње школе „Вељко Рамадановић, али и обележавању 3. децембра - Међународног дана особа са инвалидитетом.На изложби је представљен рад кабинета за ликовну културу Школе у периоду 1991-2017. године и предани рад са слепом децом ликовног педагога, наставнице Горане Шкoндрић, која дуги низ година учи слепу децу да изразе себе као личности кроз различите технике ликовне уметности. Да нису знали ко су аутори радова, посетиоци не би могли да закључе да су у питању радови слепе и слабовиде деце, јер су изванредно вешто и лепо урађени, са пуно боја и детаља. Многи млади уменици су добитници престижних награда у области ликовнеуметности.

Присутну децу и младе поздравио је песник Слободан Станишић, који је члан жириа на многим песничким конкурсима које организује Дечји културни центар.

Поред ликовне изложбе, посетиоцима је представљен и рад литералне секције Основне школе „Др Драган Херцог“, која организује наставу, па чак и ваннаставне активности са болесном децом, која се налазе на дугом болничком или кућном лечењу, уз коришћење информационих технологија. Ученици виртуелно путују и посећују многе установекултуре, попут чувене Александријске библиотеке у Египту. Ивана Ковачевић, наставница српског језика већ 9 година организује часове литералне секције путем скајпа, саученицима уређује рубрике школског сајта, објављују Зборнике литералних радова.

Гимназијалац Страхиња, члан драмске групе Дечјег културног центра, прочитао је неколико песама болесне деце, ученика ОШ „Др Драган Херцог“, које је сам одабрао.

Публици су се представили и представници бивших и садашњих ученика школе. Зоран Радовић дипломирани правник, бивши ученик школе „Вељко Рамадановић“, чији су радови били заступљени на изложби, поручио је слепој и слабовидој деци да се боре, да развијају своје таленте и руше границе којеим друштво намеће. Средњошколка Јасна Плавшић је причала о својој љубави према цртању. Иако сада не види боје, Јасна их је запамтила пре повреде и уз помоћ наставнице Горане, слика с љубављу најчешће срећне људе, породице саосмехом на лицу.

Маринина мама Надица из Удружења „Плава шкољка“, у име свих самохраних мајки деце са инвалидитетом, поручила је да њихову децу не гледамо очима, већ срцем, да разумеју различитост, да једоброте више на свету само онда када се дели.

Зоран Стефановић, културни радник, као члан Тима за израду књиге која ће бити објављена поводом стогодишњице рада школе „Вељко Рамадановић“, прогласио је изложбу отвореном.

Слике можете погледати ОВДЕ

Podelite ovu stranu:
 

ОШ „Соња Маринковић“ - Израда:Кио д.о.о.