10.6.2019.

Лепше од играонице

У организацији „Центра за добровољни рад и помоћ деци-Дуга“у петак 7. јуна 2019.,по топлом сунчаном дану, десет ученика, углавном из одељења 3-2, посетила је ДВД „Матицу“ из Земуна. Децу су пратили Весна Унгуровић, координатор „Дуге“ и Олга Брдар, педагог школе.

Ватрогасци важе за веома добре и љубазне домаћинекоји се увек обрадују доласку деце. Испред Добровољног ватрогасног друштва, дочекао нас је дежурни ватрогасац, г-дин Драган Трнавац, веома искусан у раду са децом. Са пуно пажње, ученике је провео кроз објекат, све време водећи разговор са њима о узроцима пожара, дајући савете шта би требало да ураде када се догоде поједине опасне ситуације. Нарочито их је упозорио да се не играју сапетардама, које такође могу бити узрок пожара, али и озбиљних повреда. Деца су желела да упознају чика Драгана са догађијима везаним за ситуације пожара из сопственог искуства.Ватрогасац их је саветовао да међусобно добро сарађују, као он и његове колеге, да буду добри и несебични другари, да поштују и помажу једни друге, јерједино тако заједнички посао може добро и брзо да се уради.

Убрзо су му се придружиле и колеге које су помагале да посета буде што успешнија.Ватрогасци су показалиученицима како функционише систем обавештавања о пожарима, комплетну униформу ватрогасца, бројну опрему у ватрогасним колима за брзу интервенцију. Ученици су могли да уђу у ватрогасно возило и да се провозају два круга у дворишту. Да би доживљај био што упечатљивији, укључили су им и сирене.

У дворишту иза гараже, домаћини су ученицима организовали игру обарања мете јаким млазом воде из ватрогасног црева, што их је посебно забавило. Али највећу забаву ватрогасци су приредили деци прављењем пене за брзо гашење пожара на апарату који је за трен ока испунио двориште огромном количином пене. Ученици су били одушевљени трчањем кроз пену, хватањем „облачића“ пене ...

На крају посете сви су се сложили да им је било много лепо, да су доста научили о пожарима и да им је било чак забавније него у играоницима.Захвалили смо сељубазним домаћинима и обећали да ћемо их поново посетити у наредној школској години.

Фотографије са приредбе можете погледати ОВДЕ.

Podelite ovu stranu:
 

ОШ „Соња Маринковић“ - Израда:Кио д.о.о.