27.11.2019.

Књиге за лако читање

На стручном скупу за просветне раднике, одржаном 27.11.2019., у простору Центра за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд“, представљене су књиге за лако читање финског аутора др Сабире Сталберг. Скуп је организовала ХО „Помоћ породици“ и „Центар за логопедију и рану интервенцију др Несторов“. Др Стеван Несторов, дефектолог, педагошки саветник, у улози модератора, укратко је представио гошћу из Финске и њен несвакидашњи рад.

У Србији се књиге за лако читање први пут појављују 2019. године на ћириличном писму, захваљујући организацији „Помоћ породици“ и финској организацији за размену литературе „Фили“. „Помоћ породици“ је једини издавач у Србији и региону који користи нивое лаког читања. Систем три различита нивоа лаког читања подразумева 1 ниво: најлакши; 2 ниво: лакши и 3 ниво: лак.

Књиге лаке за читање су посебно корисне за децу која уче и вежбају читање. Велика су помоћ слабовидој деци, као и деци која имају тешкоће са пажњом и памћењем, деци са дислексијом и са тешкоћама учења, деци која не воле да читају, али и странцима који уче српски језик, јер се кроз њих богати речник и учи се функционално коришћење језика у свакодневним ситуацијама.

Књиге лаке за читање може да чита свако. Нема ограничења у погледу узраста или нивоа вештине читања. Поглавља су кратка, слова су крупнија него што је уобичајено, са мало речи у једном реду, 3-6 речи. Писане су језиком једноставним за разумевање. Разлика у односу на „обичне“ књиге је углавном у томе што је у књигама лаким за читање једноставнији језик и што се више фокусирају на догађаје, а мање на описе. Разлика је и у дизајну. Књиге су илустроване у ретро, црно-белом стилу, које имају своју поруку и допуњавају текст. Став је да књиге за децу не морају да имају шарене странице, са бројним илустрацијама у боји и детаљима који одвлаче пажњу деци од читања.

Др Сабира Сталберг је аутор више од тридесет књига које се лако читају.Књиге обрађују различите теме: авантуре, чињенице из природе и друштва, етичност и морал, историју, природне науке, кулинарство. Прву књигу „Миранда“ која се бави насиљем, објавила је 2001 године. Књиге за лако читање могу се користити за додатно читање у школи и код куће, као основа за дискусију и за подршку учењу и као наставни материјал у школи који се односи на истраживачке радове ученика на теме: вршњачко насиље, безбедност деце и младих на интернету, екологија, климатске промене и друге.

Слике погледајете у галерији

Podelite ovu stranu:
 

ОШ „Соња Маринковић“ - Израда:Кио д.о.о.