24.3.2020.

ПРВИ ШКОЛСКИ РАДИО, 92. ЕМИСИЈА.

TУТУРУТУТУУУ!

Добар дан. Са вама и у ванредном стању, ваш Први школски радио.

Ја сам Теодора Мердовић, а ја сам Кристина Лазаревић. Ми смо 2. водитељски пар девојчица из одељења IV-3.

Данас је уторак 24.март, наша 92. емисија у овој школској години.

Наша стална рубрика: „Двадесет изузетних девојчица које су промениле свет“

Данас ћемо завршити причу о једној изузетној девојчици, која је открила радиоактивност и добила две Нобелове награде. Реч је оМарији Кири, чувеној пољској научници, која се успешно бавила физиком, хемијом и математиком.

Пјер и ја смо заједно вршили истраживања. Купили смо на тоне уранита, руде која садржи много уранијума и узели да је топимо у великим котловима. Међутим, и када смо издвојили уранијум, минерал је и даље емитовао енергију. „Овде има још нечега“, рекла сам. „И то има већу снагу од уранијума“.

Наставили смо неуморно да радимо док нисмо открили да минерал садржи не још један, већ два нова елемента! „Први ћемо назвати полонијум, у част моје домовине Пољске“, радосно сам објавила.Други минерал је одавао плаву светлости чинио се активнији.. „Зрачи лепом бојом“, прошапутао је Пјер опчињено. „Назваћемо га радијум“, предложила сам латинску реч за зрак, „а његову енергију радиоактивност“.

Да би и остали светски научници признали наше откриће, морали смо даодредимо атомску тежину радијума. Након напорног истраживања у своју свеску сам записала атомску тежину радијума, Ra je 225,93. Успели смо! Радијум је магичан. Моје свеске су и дан данас радиоактивне и зато се чувају у кутијама обложеним оловом. У одговарајућим дозама се користи за рендгенско снимање, те је оружје у борби против рака.

Године 1903. Пјер и ја смо добили Нобелову награду за физику. Била сма прва жена на свету која ју је добила. Пјер је нажалост убрзо потом, страдао, па сам остала самa са наше две мале ћерке. Како би се изборила са болом, посветила сам се послу. Преузела сам Пјерово место професора на Сорбони. Била сам прва жена на свету која је на Сорбони постала професор. Основала сам и институт у коме су настављена наша истраживања.

Године 1911. добила сам и Нобелову награду за хемију. Невероватно-Била сам прва особа која је добила две Нобелове награде и то за две различите науке.

Онда је избио рат. Дала сам да сенаправи мали рендген-апарат, научила сам да возим, па сам сваки дан возећи комби, обилазила рањене војнике и снимала их ренгеном. „Чак и да сам спасила један једини живот, вредело је труда“.

Желиш ли да будеш као Марија? Учи оно што волиш и не плаши се да истражујеш оно што не знаш!

Наша стална рубрика: Честитамо рођендан

Данас је диван дан једнојизузeтној девојчици, Анђели Остојић, нашој другарици из одељења IV-3.

Драга Анђела, другари из одељења и млађе смене ти желе срећан рођендан!

У сутрашњој емисији нашег Првог школског радија, почећемо причу о једном изузетном дечаку, научнику, који нам је,када је одрастао, потпуно променио схватање универзума.

Емисију ће водити 1. водитељски пар дечака из одељења IV-3, Драган Анокић и Вукашин Дутина.

TУТУРУТУТУУУ!

Podelite ovu stranu:
 

ОШ „Соња Маринковић“ - Израда:Кио д.о.о.