25.3.2020.

ПРВИ ШКОЛСКИ РАДИО, 93. ЕМИСИЈА.

TУТУРУТУТУУУ!

Добар дан. Са вама и у ванредном стању, ваш Први школски радио.

Ја сам Драган Анокић, а ја сам Вукашин Дутина. Ми смо 1. водитељски пар дечака из одељења IV-3.Данас је среда 25. март, наша 93. емисија у овој школској години.

Наша стална рубрика: „Двадесет изузетних дечака који су променили свет“

Данас ћемо почети причу о једном изузетном дечаку,који када је одрастао, заувек променио наше схватање универзума, а то је енглески физичар и математичар, Исак Њутн.Рођен је 1643. године, а преминуо 1727. године у Лондону.

„Од дана када сам се родио, као да ми је било суђено да ми све иде наопако. Мој отац, сиромашни сељак, умро је убрзо по мом рођењу, па су решили да ми дају његово име: Исак.Био сам толико слабашан и мршав да су сви мислили да ћу умрети ... али ја сам срећом преживео.

У мојој породици сви одреда су били неписмени. Писмен је био једино мој очух, богат човек за кога се моја мајка преудала убрзо после мог рођења. За разлику од мојих родитеља, он је био врло начитан човек, а кућа му је била пуна књига. Ја га, међутим, никако нисам волео, као ни децу коју је добио са мојом мајком. Био сам љут и на мајку која ме је, када се поново удала, оставила код бабе и деде у старој кући у селу у коме сам рођен.Вероватно сам због тога одрастао у врло набуситу особу. „Има тежак карактер“, говорила је моја породица. Свађао сам се са свима, почевши од мог полубрата, у оним ретким приликама када сам га виђао.

Када сам стасао за школу, послали су ме далеко од куће, у Грантам, где сам живео у кућо једног апотекара. Тај човек је имао мноштво чудесних књига и пуштао ме је да у његовој лабораторији слободно вршим експерименте са разним хемијским супстанцама. Имао је разумевање за мене и одговарао на моја безбројна питања, али осим са њим, ни тамо се нисам ни са ким слагао.

У школи су ме сматрали за сељака, а и за тиквана пошто сам често знао да се замислим на часу. Врло брзо су ме сместили у последњу клупу. Деца из разреда су ме задиркивала због расејаности и мојих идеја, које су за њих биле бесмислене сањарије. Због њиховог исмевања и понижавања, често сам се тукао са својим вршњацима. Био сам мршавко, па сам готово редовно добијао батине од њих.

Када сам био сам, а то је било готово увек, правио сам механичке играчке са зупчаницима и то су ми били први изуми. Био сам опчињен тиме како разне ствари раде и покушавао сам да направим умањене моделе великих апарата.

Желиш ли да будеш као Исак? Посматрај ствари које те окружују и запитај се зашто су баш такве!

Наша стална рубрика: Честитамо рођендан

На данашњи дан рођена је једна изузетна девојчица, Јелена Бајић из VI-1 и три изузетна дечака, Љубинко Петровић из II-1, Лука Шево из III-5 и Милан Родић из IV-1.

Драги: Јелена, Љубинко, Лука и Милане , другари из одељења и млађе смене вам желе срећан рођендан.

У сутрашњој емисију нашег Првог школског радија,завршићемо причу о једном изузетном дечаку, који када је порастао, постао познати математичар и физичар, који нам је променио схватање универзума.

Емисију ће водити 2. водитељски пар дечака из нашег одељења IV-3, а то су: Борис Милосављевић и Стефан Новаковић

Довиђења до сутра!

ТУТУРУТУТУ!

Podelite ovu stranu:
 

ОШ „Соња Маринковић“ - Израда:Кио д.о.о.