19.5.2020.

ПРВИ ШКОЛСКИ РАДИО, 135. ЕМИСИЈА - ШКОЛСКА РАДИО ЕМИСИЈА 19.05.2020.

TУТУРУТУТУУУ!

Добар дан. Са вама и у ванредном стању, ваш Први школски радио.

Ја сам Кристина Лазаревић, а ја самТеодора Мердовић. Ми смо 2. водитељски пар девојчица из одељења IV-3.

Данас је уторак 19. мај, наша 135. емисија у овој школској години.

Наша стална рубрика „20 изузетних девојчица које су промениле свет“

Данас ћемо завршити причу о Валентини Терјешковој, првој жениастронауту која је 16. јуна 1963. годинеодлетела у свемир. Валентина је била изузетена девојчица која је следила своје снове и учинила све да снови постану стварност.

„Све време лета у свемиру била сам у контакту са контролним торњем, одакле су ме моји другови космонаути све време храбрили. Кад сам се јављала из летелице контролном торњу звали су ме Чајка, што на руском језику значи галеб, јер ми се горе у бескрајном космосу чинило даимам крила.

Један астероид ће по мени добити назив Чајка, а један кратер на Месецу понеће моје име: Терјешкова.

У свемирском броду имала сам јаку мучнину и осећала сам се веома уморно, али сам ипак успела да направим 48 кругова око наше планете Земље. У космосу сам провела 2 дана, 22 сата и 50 минута, што је више него што су сви амерички астронаути у то време провели у космосу заједно.

По повратку на земљу после успешног катапултирања и приземљења, брзо сам добила почасну титулу пилота -космонаута Совјетског савеза и у моју част је издата поштанска марка и новчић са мојим ликом.

После мог првог лета у космос, схватила сам да су жене једнако способне да лете у свемир као и мушкарци.Схватила сам да је одлука Владеда пошаље жену у космос била кључна: птице не могу да лете само са једним крилом, а исто тако путовања у космос не могу да серазвијају без активног учешћа жена, зар не? Ако можемо као жене да одлетимо у космос, онда не постоји ништа друго што не можемо да урадимо, будите сигурни у то.

После мог лета сам уписала Војну инжењерску академију и у исто време почела да се бавим политиком. Постала сам потпредседница комисије за образовање, науку и културу у мојој земљи.

Иако је од мог лета у космос прошло много година, сваки трен свог рада сам посветила томе да подсећам људе да чувају нашу планету, као и на неисцрпну способност и храброст нас жена. Волела бих да ме зовете: жена која се вратила са неба да пригрли Земљу.

Желиш ли да будеш као Валентина? Не плаши се да циљаш високо до звезда и још даље од њих.

Наша стална рубрика: Честитамо рођендан

На данашњи дан рођен је једaн изузетaн дечак, Вук Ковачевић из одељења V-2.

Драги Вуче, другари из одељења и млађе смене ти желе срећан рођендан!

Сутрашњу емисију Првог школског радија,у којој ћемо чути причу о Јурију Гагарину, руском авијатичару и космонауту, изузетном дечаку, који када је порастао, постао први човек који је видео нашу планету Земљу из свемира.

Емисију ће „водити“ 1. водитељски пар дечака из одељења IV-3, Драган Анокић и Вукашин Дутина.

Довиђења до сутра!

ТУТУРУТУТУ!

Podelite ovu stranu:
 

ОШ „Соња Маринковић“ - Израда:Кио д.о.о.