21.5.2020.

ПРВИ ШКОЛСКИ РАДИО, 137. ЕМИСИЈА - ШКОЛСКА РАДИО ЕМИСИЈА 21.05.2020.

TУТУРУТУТУУУ!

Добар дан. Са вама и у ванредном стању, ваш Први школски радио.

Ја сам Борис Милосављевић, а ја сами Стефан Новаковић. Ми смо 2. водитељски пар дечака из одељења IV-3.

Данас је четвртак 21. мај, наша 137. емисија у овој школској години.

Наша нова рубрика: „20 изузетних дечака који су променили свет“

Данас ћемо завршити причу о једном изузетном дечаку који је, када је порастао, постао први човек на свету који је у свемирској летелици „Восток I“видео нашу планету из свемира. Реч је о руском космонауту Јурију Гагарину.

„После Другог светског рата поново сам могао да идем у школу.Одувек сам волео предмете из природних наука:математику, физику, биологију, хемију и из њих сам имао одличне оцене. Завршио сам за ливца и уписао сам техничку школу да научим да правим тракторе ... А онда сам схватио да волим да летим, па сам се уписао у ваздухопловну школу. Нисам ни помишљао да ћу после свега неколико година касније летети у свемирском броду.

Управо због те моје страсти према летењу изабран сам међу 3461 кандидата за мисију Восток, па сам ушао у првих двадесет и на крају од њих шест, изабран сам као најприкладнији и по физичкој и психичкој снази.

У то време сви научници и инжењери у Совјетском Савезу били су посвећени освајању свемира: лансиране су прве ракете, а у Земљину орбиту послат је и први вештачки сателит, Спутњик 1. Међутим, до тада је само једно живо биће било послато у свемир- мали руски пас Лајка. Сада је био ред да у свемир оде човек.

Научници у свемирском центру у Казахстану тог 12. априла 1961. године су били изузетно нервозни, јер су бринули због свих могућих компликација које су могле настати приликом полетања. Али ја сам био потпуно миран. Рано сам устао тог јутра и у сласт појео „свемирски доручак“типичан за астронауте: паштету и сок од рибизле. Веровао сам да ће мисија бити успешна.

Када сам ушао у свемирски брод, умирио сам научнике који су били у контролном торњу, само једном речју: Идемо!“ Лет је трајао 1 сат и 48 минута.

Желиш ли да будеш као Јуриј? Буди истрајан и одлучан у остваривању својих циљева!

Јуриј Гагарин, дечак који је остварио свој сан да лети.

Наша стална рубрика: Честитамо рођендан

На данашњи дан рођен је наш друг Лука Томић из одељења VI-1.

Драги Лука, другари из одељења и млађе смене ти желе срећан рођендан!

Сутрашњу емисију Првог школског радија, „Весели петак завршетак“, „водиће“ водитељски пар из одељења IV-3, Теодора Мердовић и Драган Анокић.

Довиђења до сутра!

ТУТУРУТУТУ!

Podelite ovu stranu:
 

ОШ „Соња Маринковић“ - Израда:Кио д.о.о.