24.02.2023.

ДАН РУЖИЧАСТИХ МАЈИЦA

Дан ружичастих мајицa је дан који се обележава као међународни дан борбе против вршњачког насиља. Обележава се последње среде у месецу фебруару, још од 2007. године. Ове године тај дан ће бити обележен 22. фебруара.

Сам повод је био непријатна ситуација у којој се нашао један канадски дечак који је дошао у школу, обучен у розе мајицу. Доживео је вређање и исмејавање од великог броја вршњака који нису знали разлог због којег се баш тако обукао. На тај начин он је само хтео да подржи своју мајку, која се тада борила са карциномом дојке. Исте вечери, два дечака купила су 50 ружичастих мајица и сутрадан их делили на улазу другарима , који су мајице обукли као знак подршке дечаку који је малтретиран.

Циљ је био да се пружи подршка и укаже на проблем вршњачког насиља.

Зато, 22. фебруара 2023. ученици и учитељице одељења III/2, III/4, III/5 и IV/1 заједно са својим учитељицама обукли су розе мајице у знак подршке борби против вршњачког насиља. Такође, направили су и креативне материјале који прате догађај.

Педагог школе, је реализовала радионице са Вршњачким тимом млађе смене на којој се водила дискусија о песми Школа без насиља, а на наредној радионици ученици су кроз групни рад правили мајице и писали асертивне поруке које позивају на мир и толеранцију.

Психолог школе, је реализовала радионицу са ученицима одељења 7/1 који су писали поруке против насиља које су касније изложене на школском паноу.

У млађој смени ученица Марта Митковић је прочитала текст поводом Међународног дана борбе против вршњачког насиља, а у старијој смени текст су прочитале Милица Стојановић и Милица Петаковић из одељења 8/2. Текст је припремио наставник српског језика и књижевности Александар Златојевић.

Podelite ovu stranu:
 

ОШ „Соња Маринковић“ - Израда:Кио д.о.о.