15.05.2023.

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА ДЕВОЈЧИЦА У ИКТ СЕКТОРУ

Међународни Дан девојчица у ИКТ сектору установљен је на нивоу Уједињених нација и обележава се сваког четвртог четвртка у априлу. Од 2001. године, када је у Европи (Немачкој) први пут обележен „Дан девојчица”, у овој манифестацији учествовало је више од милион девојчица.

Дан девојчица у ИКТ-у има за циљ да девојчице оснажи приликом одабира будућих професија, да не подлежу стереотипима, већ да се руководе личним интересовањима и талентима. Удружење пословних жена Србије први пут је организовало Дан девојчица 28. априла 2011. године. У протеклих 10 година обележавања Дана девојчица у ИКТ-у кроз пројекат УПЖ Србије прошло је више од 8500 девојчица, а резултати показују заинтересованост девојчица да кроз овакав вид реалних сусрета са предузетницама препознају предузетништво као могуће будуће место за запошљавање.

Наша школа је први пут ове године учествовала у овој манифестацији. 21.4.2023. године заинтересоване ученице седмог и осмог разреда су посетиле компанију Ерсте банку заједно са наставницама информатике Милицом Стојановић, Катарином Коларовић и педагогом Јеленом Јовић. Похваљујемо девојчице које су учествовале у манифестацији: Анђела Стевановић 7/1, 7/2: Ленка Жигић, Миа Недељковић, Ана Мајсторовић, Ива Михајловић и Теа Павловић, 7-3: Елена Савић и Лана Гушавац, 8/1: Љубица Влашки, Јана Пејчић, Петра Радосављевић, Софија Дренић, 8-2: Милица Стојановић, Ања Грозданић и Милица Петаковић и 8-3: Лара Дедовић и Анђела Ивановић.

У оквиру посете девојчице су имале прилике да разговарају са менаџеркама на водећим позицијама у Ерсте банци. Запослене су нас топло и срдачно дочекале и кроз неформалне разговоре девојчице упутиле у опис њиховог радног места, и свакодневних активности. Али такође, свака од њих је представила свој развојни пут од основне школе, што је за девојчице било драгоцено искуствo, jeр су могле да се повежу са њима. Разговарале смо о праксама које се организују са ученицима средњих школа, као и о томе које средње школе планирају да упишу девојчице. За девојчице је ово било посебно искуство, јер су имале прилику да посете конкретна радна места и разговарају о будућим занимањима. Носимо дивно искуство из ове посете и радујемо се новим сусретима.

Педагог школе, Јелена Јовић

Podelite ovu stranu:
 

ОШ „Соња Маринковић“ - Израда:Кио д.о.о.